Kvarteret Fanbäraren

Kvarteret Fanbäraren, Linnégatan-Frigångsgatan-Landsvägsgatan-Bergsgatan, var från början tillsammans med kvarteren Styckjunkaren och Sergeanten områden mellan Djupedalsbäcken som slingrade sig fram där Linnégatan ligger idag och Landsvägsgatan som var infartsleden från sydväst till Göteborg. På västra sidan av Djupedalsbäcken låg Möllerska plantaget. Under 1700- och 1800-talet bebyggdes området med träkåkar som sedan revs i slutet av 1800-talet då de ersattes med stenhus, trähus i två våningar och stenhus. En del större trähus kan ha blivit kvar.

På 1980-talet revs hela kvarteret förutom ett stenhus i hörnet Bergsgatan-Linnégatan som är ritat av Hjalmar Cornilsen. Stenhuset uppfördes 1906 av tegel och har ett kupolprytt hörntorn.

Landshövdingehuset i hörnet Landsvägsgatan 27/Bergsgatan 2 uppfördes år 1889 av Olaus Norman. På adresserna Landsvägsgatan 21, 23 och 25, mitt i kvarteret, fanns två trähus (varav ett med förhöjd källare) och ett landshövdingehus. I slutet av 1970-talet var dessa fastigheter i mycket dåligt skick, framförallt trähusen. På bilden nedan är husen i tur och ordning från 25 till 23 målade i gult och grönt respektive inte målat alls. Ett av husen vara bara en fasad, innanför fanns varken golv eller väggar mer än partiellt.

Landsvägsgatan 27-17 i slutet av 1970-talet.

Landsvägsgatan 27-17 i slutet av 1970-talet.

Landsvägsgatan/Bergsgatan

Landsvägsgatan 27/Bergsgatan 2. Gaveln på Cornilsens stenhus till vänster. 1970. Bild: Staffan Westergren. Public Domain

Landsvägsgatan mot norr

Landsvägsgatan mot norr. Korsningen med Bergsgatan. 1973. Bild: Staffan Westergren. Public Domain

I GT har Isolde Berner skrivit om utsikten från Landsvägsgatan 24:

Kolla in gatulivet och slänga käft med förbipasserande. Leka tittut med den knepige killen på översta våningen i huset mitt emot. Vinkade du så drog han snabbt för gardinerna. Fast rätt som det var kikade han fram igen. Spana ner i möbel­affärens fönster och fundera på om det skulle gå att släpa den där mjuka soffan upp för trapporna. Och nu är Billy tillbaka igen, nykter och halvfräsch. Undrar hur länge han kommer att klara sig den här gången, hur länge överhuvudtaget?

Möbelaffären kan ses på bilden ovan på vänster sida gatan. Och Billy levde länge till. Han dog enligt uppgift i slutet av 1980-talet.

Landsvägsgatan 2012

Landsvägsgatan 2012. Från mitten av kvarteret Fanbäraren norrut. Bild: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.