Ungkarlshotellet Labor

Ungkarlshotellet Labor vid Mellangatan 9 i kvarteret Kadetten bedrev verksamhet under åren 1901-1978. Först stiftelseform (enligt Fredberg i bolagsform) och senare i stadens regi. CRA Fredberg skriver så här om Labor:

Labor upprättades år 1901 av ett aktiebolag med samma namn, för att motarbeta inneboendesystemet och underlätta respektabla ungkarlars,  framför allt av arbetsklassen, bostadsbehov. I en inköpt fastighet Mellangatan 9 inrättades ett ungkarlshotell med åttio sängplatser, vilka med årens lopp ökades. Frekvensen har varit ytterst livlig; vissa år har anstalten kunnat anteckna bortåt 50,000 besökande. Numera bedrives emellertid Labors verksamhet av staden.

Med tiden blev Labor framförallt ett boende för missbrukare. Byggnaden byggdes om till bostäder på 1980-talet.

Ungkarlshotellet Labor 1901
Ungkarlshotellet Labor 1901. Bild: Aron Jonason
F.d. ungkarlshotellet Labor 2013
F.d. ungkarlshotellet Labor 2013. Bild: Alicia Fagerving Licens: CC BY-SA 3.0
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.