Kvarteret Sergeanten

Kvarteret Sergeanten, Linnégatan-Tredje Långgatan-Landsvägsgatan-Frigångsgatan. Fram till att Linnégatan och långgatorna lades ut var kvarteren Styckjunkaren och Sergeanten ett enda kvarter. Norra delen av kvarteret bebyggdes med landshövdingehus och trähus under andra halvan av 1800-talet. Södra delen bebyggdes med stenhus. De senare 4 husen finns kvar medan de andra revs i i början av 1980-talet med undantag av en träfastighet mitt i kvarteret som revs redan på 1950-talet och ersattes med en bensinmack. Den revs också på 1980-talet.

De två stenhusen mot Linnégatan uppfördes 1892–94 av byggmästare J. Olsson. Hörnhuset som ritades av Hjalmar Cornilsen har en rik utformning i sekelskiftesstil med fasader av tegel och två kupolprydda runda torn. Byggnaderna mot Landsvägsgatan uppfördes 1910 för Byggnadsföreningen Frideborg. De är något lägre och har enkla fasader av gulbrunt tegel.

Linnégatan 8-14 vid hörnet mot Frigångsgatan 2

Linnégatan 8-14 vid hörnet mot Frigångsgatan 2 år 2018. Bild: Vogler. Licens: CC BY-SA 4.0

I landshövdingehuset som låg i hörnet Landsvägsgatan och Tredje Långgatan låg fram till början av 1980-talet en legendarisk krog med namnet Sven Dufva. En av dörrvakterna på stället kallades Tomas, men han hette egentligen Tomislav, och många år senare kom jag att arbeta ihop med honom när jag arbetade på Pååls. På Svens Dufva kunde det på 1970-talet förekomma att folk rökte hasch helt öppet.

Hörnet Landsvägsgatan / Tredje Långgatan

Hörnet Landsvägsgatan / Tredje Långgatan. Dino och Mirco med populära krogen Sven Dufva i bakgrunden. Bild: Lisstorp

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.