Kvarteret Fänriken

Kvarteret Fänriken, Mellangatan-Haga Östergata-Västra Skansgatan-Haga Nygata bebyggdes, efter att Göteborgs befästningar rivits, av Robert Dicksons stiftelse med fyra friliggande bostadshus kring en gård och ett hus med utedass (toaletter) och brygghus (tvättstuga) mitt på. Byggnaderna uppfördes 1859–60 enligt ritningar av arkitekten A. W. Edelsvärd.

Haga Östergata 5.

Haga Östergata 5. Bild: Fritz Elof Bruce Licens: CC-BY-NC-ND

Bostadshusen är i 2 våningar med sadeltak. Fasaderna är av rött tegel med detaljer av gult tegel. Gården avgränsas med enkla järnstaket. Lägenheterna omfattade från början ett rum och kök. Av kvarterets 64 lägenheter hyrdes ursprungligen 56 ut som arbetarbostäder och två lägenheter slogs samman till en inspektorsbostad.

I huset med lång fasad mot Haga Nygata anpassades bottenvåningens fyra lägenheter till två skollokaler åt Göteborgs folkskolestyrelse. Till lokalerna hörde även tjänstebostäder åt lärarinnorna. I två av lägenheterna låg Dicksonska Folkbiblioteket 1861–1897.

Vattentoaletter installerades 1939 i trapphusen, två per våningsplan. De utedass som tidigare inrymts i gårdshuset revs i samband med denna ombyggnad. Tvättstugedelen i tegel bevarades och tillbyggdes i norr.

I början av 1980-talet gjordes nästa stora upprustning av kvarteret. Köken moderniserades och samtliga lägenheter fick egen toalett och dusch. Moderniseringen genomfördes med små ingrepp i befintliga konstruktioner. En stor del av befintliga detaljer såsom lister, dörrar och paneler bevarades.

Hela kvarteret är sedan 15 april 2004 byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen.

Kvarteret Fänriken 2015

Kvarteret Fänriken 2015. Bild: Arild Vågen. Licens: CC BY-SA 3.0

Kvarteret Fänrikens gård 2015

Kvarteret Fänrikens gård 2015. Bild: Arild Vågen. Licens: CC BY-SA 3.0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.