Kvarteret Fanjunkaren

Kvarteret Fanjunkaren, Landsvägsgatan-Haga Östergata-Mellangatan-Haga Nygata. 1849 uppfördes ett trähus i 3 våningar med locklistpanel med ovanlig profil samt en rad runda vindsfönster på Landsvägsgatan 4. Gårdsfasaden och gatufasadens övre del med sin originella panel och eleganta runda vindsfönster samt vindsrummet har bibehållit sin ursprungliga karaktär sedan huset var nybyggt 1849.

Landshövdingehuset och trähuset på Landsvägsgatan år 2012
Landshövdingehuset och trähuset på Landsvägsgatan år 2012. Okänd fotograf.

Landshövdingehuset i hörnet Landsvägsgatan och Haga Nygata tillkom 1881. Byggnaden är i huvudsak bevarad sedan tillkomsten. I samband med den senaste ombyggnaden, 1992-93, har endast små förändringar gjorts i 3- och 4-rumslägenheternas planlösningar.

Stora skyltfönster togs upp i båda husen på 1920-talet.  De är de enda bevarade äldre husen i kvarteret.

I trähuset låg under mycket lång tik ett arbetarkafé med en välkänd grötfrukost, Café Grand, en gång flitigt besökt av Harry Martinsson. Café Grand fanns kvar till någon gång på 1980-talet. Det var inget hamburgerkök som Gösta Carlson påstår i sin bok Haga: En resa i tid och rum. Däremot låg det hamburgerkök (korvkiosk) bredvid på 1970- och 1980-talen. Idag ligger det en blomsterhandel i lokalen där Café Grand låg. I källaren på gårdshuset (låg i en vinkel mot gatuhuset, är rivet) drev konstnären Joakim Stampe svartklubben som gick under namnet Onsdagsklubben under några år vid mitten av 1980-talet. Stampe var också aktiv i Göteborgs Karnevalsförening.

I huset av sten i hörnet Mellangatan/Haga Nygata låg Hovedskous målarskola mellan 1945 och 1978. I bottenvåningen på huset fanns en krog som gick under namnet Haga Hilton. Huset revs därefter och ersattes av ett modernt bostadshus. Smyrnaförsamlingen hade sin kyrka i hörnet Mellangatan och Haga Östergata under sina första år i Göteborg (Mellangatan 3). Senare slogs denna församling ihop med baptistförsamlingen Betel som hade en gudstjänstlokal på Haga Kyrkogata där Smyrnakyrkan ligger idag. Senare har kyrkan använts av teatergrupper och för konsertverksamhet. Även denna kyrkobyggnad är ersatt av ett modernt bostadshus.

Interiör Smyrnaförsamlingens kyrka
Interiör Smyrnaförsamlingens kyrka

Kvarteret om- och nybyggdes 1992–93.

Huset där Hovedskou låg. 1970-talet.
Huset där Hovedskou låg. 1970-talet. Bild: Jan Thyrén. Licens: CC-BY-NC-ND
Landsvägsgatan år 1955
Landsvägsgatan år 1955, kvarteret Fanjunkaren till höger och kvarteret Styckjunkaren till vänster, Arbetareföreningens hus riv. Bild: Allan Nilson Licens: CC-BY-NC-ND
Advertisements

4 svar till “Kvarteret Fanjunkaren”

 1. Hej!

  I min släktforskning har jag funnit att min farfars mor, Thilda Anderberg (född Olsdotter), med make Johannes Anderberg och två söner bodde i ett hus med adressen Mellangatan 5 under perioden 4/7 1882 och 26/9 1883.

  Vet någon något om den fastighet som fanns där åren 1882 och 1883?

  Finns det möjligen något foto?

  För inte kan det vara samma fastighet som innehöll Hovedskous målarskola?

  Med vänlig hälsning
  Leif Carlsson
  Örebro

   • I Göteborgs Stadsmuseums bilddatabas Carlotta har jag hittat bilden Fotou.nr:0:2713 som finns med på denna sida (Huset där Hovedskou låg. 1970-talet. Bild: Jan Thyrén.) Se ovan.

    I beskrivningen till bilden framgår att den föreställer Haga Nygatan mot väster och att utsikten är från Mellangatan.

    Se länken nedan:

    http://samlingar.goteborgsstadsmuseum.se/carlotta/web/object/473237

    Det är alltså hörnhuset Haga Nygatan 4 och Mellangatan 5 som finns på bilden!

    Via Rötters Anbytarforum har jag av en anbytare, efter det att jag skrev på denna sida, fått en bygglovsritning från 1864-03-04 där man ser hur huset var tänkt att se ut. Dels fasaden mot Mellangatan och dels fasaden mot Haga Nygatan. Samt även planritningarna för första, andra och tredje våningen.

    Ritningarna på fasaderna stämmer mycket väl överens med bilden Fotou.nr:0:2713.

    • Du har nog helt rätt. På kartan från 1921 har Hovedskouhuset nummer 5 och den tomma tomten tycks ingå i nummer 3. Idag har kvarteret numren 3-7. men som jag minns det var Hovedskouhuset nummer 7.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.