Järnbärare Peterssons hus

Järnbärare Peterssons hus på Haga Nygata 7-9 i kvarteret Furiren bär på minnen från flera epoker. Den äldsta byggnaden är Haga Nygata 7 som har en låg bottenvåning i huvudsak från 1700-talet och en tillbyggd övervåning från 1852. En karaktäristisk detalj är gatufasadens indelning med inbyggda timmerknutar.  I början av 1800-talet köpte järnbärare Petersson husen. Han hade sin bostad i det västra. År 1851-52 lät Petersson göra en om- och tillbyggnad. Ritningarna utformades av Bror Malmberg, som var Stora Teaterns arkitekt.

Snickaremästaren och fabrikören August Bark var svärson till järnbärare Petersson. Han lät 1871 uppföra en tillbyggnad mot Västra Skansgatan och på gården. Materialet kom från hans egen fabrik, Bark & Warburg. På 1920-talet hade husets ägare en stor lägenhet på hörnet en trappa upp. Kring gården bodde flera barnrika arbetarfamiljer i ett rum och kök. Bottenvåningen har använts bland annat som speceributik och fruktaffär.

Byggnaderna och förgården rustades upp och restaurerades 1987-90. Järnbärare Peterssons bostad bevarades och återställdes till ursprungligt utseende.

Bottenvåningen på Haga Nygata 7 innehåller även museilägenheten ”Skomakarens verkstad”, som är ett kök kombinerat med skomakeri från 1930-talet och ett bostadsrum från 1700-talet. På vinden finns bostadsrum från 1800-talets mitt.

Det yngre huset på Haga Nygata 9 inrymmer museilägenheten ”Arbetarens ett rum och kök”, som speglar ett arbetarhem från 1920-talet. I en källarlokal finns en utställning om Hagas historia. På gården finns en pump som användes fram till 1930-talet och ett utedass, som var i bruk så sent som till 1970-talet.

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Kvarteret Furiren
Haga Nygata 7-9 och Västra Skansgatan. År 2014. Bild: Hesekiel. Licens: CC BY-SA 4.0
Haga Nygata 7-9
Haga Nygata 7-9. Bild: Hesekiel. Licens: CC BY-SA 4.0
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.