Kvarteret Majoren

Kvarteret Majoren, Kaponjärgatan-Södra Allégatan-Östra Skansgatan-Haga Östergata, bebyggdes 1847 av Styrelsen för arbetarbostäder i Göteborg med en rad enkla trähus. Samtidigt bebyggdes också kvarteret Kaptenen med enkla trähus. Byggnationen kom till stånd efter att Göteborgs befästningar raserats i början av 1800-talet och efter att den så kallade kaponjären lagts igen.

Kvarteret Kaptenen med kvarteret Majoren

Kvarteret Kaptenen med kvarteret Majoren till vänster i bakgrunden (norr om).

I kvarteret Majoren övertogs trähusen år 1878 av Dicksonska stiftelsen och revs 1895 för att ge plats åt ett folkbibliotek och bostäder i separata byggnader av sten. Dicksonska Folkbiblioteket (4:1, kvarterets norra del) invigdes 1897 och bostadshuset (4:2, kvarterets södra del) stod klart 1899. Båda husen ritades av Hans Hedlund.

Kvarteret är sedan 19 september 2007 byggnadsminne (BM) enligt Kulturmiljölagen.

Dicksonska stiftelsens hus i kvarteret Majoren

Dicksonska stiftelsens hus i kvarteret Majoren. Bild: Alicia Fagerving. Licens: CC-BY-SA-3.0

Haga idag

Haga idag

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.