Biorama

Biorama var en biograf som öppnade 1911 i ett nybyggt hus i hörnet Södra Allégatan/Mellangatan i kvarteret Generalen. Ägare var vid öppnandet Otto Montgomery som drivit flera biografer tidigare, däribland en av de första som öppnades i Göteborg:

Hr Montgomery kan i år fira sitt femtonårsjubileum som biografägare i Göteborg. Han började sin verksamhet i salen ”Oriental” i Torghallen vid Kungstorget. Emellertid var hr M. icke den förste i Göteborg, som idkade kinematografisk konst. Före ”Oriental” fanns redan biografen vid ”Arkaden”, som innehades af en herre med namnet Le Torte. Han började redan på slutet af nittiotalet nere i den lilla källaren, som ännu finns kvar och som fortfarande är apterad till biograf.

Idén att sätta upp en kinematograf i Göteborg fick fabrikör Montgomery i Stockholm. Han brukade gå och studera biograferna på Djurgården, han hade mekaniska anlag, obestridliga anlag, som han upparbetade under en period som maskinist till hafs och hvilka anlag medfört flera uppfinningar, och lusten att se hur ett experiment skulle slå ut — allt detta gjorde att han beslöt våga försöket med en biograf i rikets andra stad.

Salen ”Oriental” var synnerligen rymlig efter dåtidens mått.

Och experimentet lyckades. I ett och ett halft års tid kördes hvarje dag. Ägaren stod själf vid ratten och så fingo den tidens filmnyheter passera revy.

[…]

Eftersom tiden gick började man komma underfund med att de hittills så föraktade biograferna i alla fall kunde blifva rätt ekonomiskt gifvande företag. Och så begaf det sig att ”Oriental” fick smaka på konkurrens. Och skarp konkurrens till på köpet. Den ena bion efter den andra växte upp. Först kom ”Stjärnan”, belägen på den plats, där det nu utrymda hotell ”Kronprinsen” låg, alltså invid Östra Hamngatan. Sedan följde ”Grand Kinematograf” vid Östra Hamngatan i huset n:r 6 och så ”Göteborgs Kinematograf”, Kungsgatan 15.

Konkurrensen blef till och med för skarp. ”Oriental” måste ge vika för den alltmer påträngande strömmen. Hr Montgomery retirerade emellertid till Haga och öppnade här ”Haga Kinematograf”, Södra Allégatan 5, som han innehade till år 1911, då han tog hand om ”Biorama”.

Antalet platser i biografen Biorama från början är okänt, men uppgifter från 1930 anger 150, 1940 var det ändrat till 175.

Otto Montgomery lämnade senare över biografen till sin son Erik Montgomery. 1918 kan lokalen enligt sajten Göteborgs Biografer ha tillhört Maxim-kedjan, som samma år förvärvade Maxim-Teatern på Östra Hamngatan. August Carlsson tog över driften den 1 september 1921 och senare drevs biografen av dennes son Folke Carlsson (1903-1969). 1965 köptes Biorama av Palladiumbiograferna men 1973 blev Biorama en porrbio. Att Palladium-bolaget ägde biografen då förefaller osannolikt men Görna Bjelkendal på sajten Göteborgs biografer tycks mena att så är fallet. 1980 gick dock Palladiums alla biografer över i Europafilms ägo, som i sin tur köptes av Svensk Filmindustri 1984.

1989 stängde Biorama och lokalen övertogs av Lilla Teatern med fokus på barnteater. Från 2003 bär lokalen namnet Hagateatern vilken idag drivs av Teater Tamauer och konstgruppen Kurage.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.