Brogatan 2 – Järntorgsgatan 4

Fastigheten Brogatan 2 – Järntorgsgatan 4 i kvarteret Röda Bryggan i Pustervik byggdes 1859. Byggnaden är uppförd i gult handslaget lertegel med en enkel mönstermurning över fönster och portar. Ursprungligen låg det enkupigt handslaget lertegel på taket. Där fanns en portgång, två magasin och en förhöjd källare samt ett mindre stenhus för avträde. Byggmästare var Carl Uebel som byggde huset efter ritningar av stadsarkitekten Heinrich Kaufmann.

Apotekaren Fredrik Christian Landgren, som var innehavare av apoteket Lejonet i Göteborg, övertog fastigheten samma år som den uppfördes och han flyttade sin verksamhet från Landsvägsgatan till den nya byggnaden och lokalen mot Masthuggsvägen (Järntorgsgatan). År 1864 övertog apotekaren Carl Gustaf Ringström privilegierna, medan fastigheterna togs över av kronouppbördskassören Torsten Harald Landgren. År 1869 flyttade apoteket till hörnet Masthuggsvägen–Nya Allén (nuvarande Norra Allégatan 2).

Från år 1861 till den 1 november 1866 hyrde den nybildade Göteborgs Evangelisk-Lutherska Missionsföreningen en mötes- och gudstjänstlokal på övervåningen mot Brogatan. Direkt därefter hyrde metodisterna Pustervikssalen och i mars 1875 köpte de huset. Deras tryckeri ”Wesleyana” förlades dit, men då verksamheten gick med förlust såldes tryckeriet och huset år 1878. Tryckeriutrustningen köptes av bolaget som utgav tidningen Bohusläningen. Fastigheten köptes av bokhållaren G. Lundgren, men kom redan samma år att övergå till fabrikör Pehr Ericsson. Ericsson tillverkade markiser, och firman P. Ericsson & Co kom att bli Sveriges största i branschen och köpte så småningom upp av Jonseredskoncernen. Frälsningsarmén hyrde Pustervikssalen av fabrikör Ericsson, först en kortare tid, och senare under åren 1885–1888.

1870 flyttades portgången på Brogatan till byggnadens mitt. De små ursprungliga källarfönstren ersattes 1876 av större fönsteröppningar och år 1877 etablerades ett bageri i källaren. På 1880-talet fanns två ölkaféer i portgången på Brogatan, ett på vardera sidan

Den 12 januari 1882 höll August Palm sitt andra offentliga framträdande i Göteborg i Pustervikssalen; det första hade hållits en vecka tidigare på Södra Allégatan 9.

Fabrikör Ericsson avled år 1886 och släktingarna sålde fastigheten år 1888, varefter den kom att innehas av flera olika ägare. Ölkaféet Viken som låg på Järntorgsgatan drevs av Hilda Paulsson, men övertogs år 1931 av det kommunala Vingabolaget, som senare döpte om det till Faust. Järntorgsgatan 4 byggdes om år 1900 i samband med etableringen av ölkaféet, med nya entréer och fönsteröppningar, och köket etablerades i gårdshuset. På 1980-talet bytte ölkaféet namn till Röda Rummet och blev på 2000-talet stamhak för mc-klubben Bandidos. Lades ner snart därefter.

År 1932 köptes hela fastigheten på Järntorgsgatan 4, liksom grannfastigheten Järntorgsgatan 6, av Åhlén & Holm, som etablerade ett Tempovaruhus i bägge fastigheterna mot Järntorgsgatan.

Tempoinvigningen 1932 eller 1933

Tempoinvigningen 1932 eller 1933. Okänd fotograf.

År 1947 såldes hela den sammanbyggda fastigheten till Sven Gulin J:r, som ägde grannfastigheten Järntorgsgatan 2, men Tempos verksamhet var kvar i lokalerna vid Järntorgsgatan fram till år 1971. Därefter hyrdes lokalerna av järnhandelsfirman AB John Sjögren & Co.

År 1960 byggdes första våningen av huset på Järntorgsgatan 4-6 ihop med Järntorgsgatan 2 och år 1978 överputsades den ursprungliga tegelfasaden, varvid korspostfönstren troligen ersattes med en-luftsfönster.

1918 hade restaurangverksamheten i byggnaden mot Järntorgsgatan ”vuxit” in i gårdshuset. 1932 gjordes en omfattande ombyggnad då gårdarna mellan fastigheten på Brogatan och Järntorgsgatan överbyggdes. Ombyggnaden medförde att gränserna mellan byggnaderna på Järntorgsgatan löstes upp. Brogatan 2 blev däremot en egen fastighet skild från fastigheterna på Järntorgsgatan.

Järntorgsgatan 4-6 - Pusterviksgatan 2

Järntorgsgatan 4-6 – Pusterviksgatan 2, 2016. Bild: Mattias Blomgren. Licens: CC BY-SA 4.0

1980 genomfördes ytterligare en större ombyggnad av fastigheten på Brogatan 2 då plan 2 samt vind byggdes om till arkitektkontor. Takfönster vid takfoten tillkom då.

Brogatan 2

Brogatan 2, oktober 2016. Bild: Mattias Blomgren. Licens: CC BY-SA 4.0

Texten delvis från Wikipedia

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.