AB Sven Gulin

Företaget startade 1911 på Hvitfeldtsplatsen 1B som firma Gulin, Weidenborg & Co av Sven Gulin, Weidenborg och Svanhill. År 1916 startade Sven Petter Gulin sedan et eget skrädderi och en herrekiperingsaffär under namnet firma Sven Gulin. Från 1916  hade firman sin lokal på Rosenlundsgatan 4 men flyttade 1927 till fastigheten Järntorgsgatan 2 i Pustervik.

Gulins Järntorgsgatan på 1920-talet

Gulins Järntorgsgatan på 1920-talet

År 1925 ombildades firman till aktiebolag, AB Sven Gulin. Sven Petter Gulin var verksam i företaget till sin död 1945. Sonen Sven Gulin anställdes i firman 1923.

Till att börja med var det en herrekiperingsaffär, men under efterkrigsåren expanderade företaget till att bli en landsomfattande butikskedja inom dam- och herrkonfektion under firmanamnen Gulins och Pepita. År 1954 öppnades ett herrmodehus vid Östra Hamngatan i Göteborg och därefter öppnade 25 olika varuhus fram till 1969 i flera olika svenska städer från Malmö i söder till Uppsala i norr. Huvudbutiken i Göteborg låg under lång tid på Kungsgatan mellan Kungspassagen och Korsgatan.

Gulins, Östra Hamngatan 33

Gulins, Östra Hamngatan 33 (hörnet med Kyrkogatan)

AB Sven Gulin hade sitt huvudkontor vid Kungsgatan 7 åren 1959-64.

År 1988 överläts konfektionsrörelsen till det då ICA-ägda Lindex och bolaget fortsatte som förvaltare av de fastigheter som förvärvats under rörelsens expansion. I samband med att Ica 1993 sålde Lindex överläts Gulins-butikerna till den norska kedjan Adelsten som ett par år senare uppgick i Kapp-Ahl.

Gulinshuset vid Hantverksvägen i Sisjön i södra Göteborg uppfördes som huvudkontor, lager och logistikcenter för Gulins i två etapper. 1976-77 samt 1986-87. Den sammanlagda våningsytan är 24 400 kvadratmeter. Arkitekt var Semrén Arkitektkontor.

Gulins i Sisjön

Gulins i Sisjön. Bild: Gulins Fastigheter

Idag är företaget ett rent fastighetsbolag som ägs av ättlingar till Sven Gulin. Bolaget är ägare till flera av fastigheterna i kvarteret Röda Bryggan. Där har företaget för avsikt att uppföra ett nytt huvudkontor.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.