Pustervikshuset

Det ursprungliga huset i hörnet Järntorgsgatan 12/14 och Norra Allégatan i kvarteret Regeringen i Pustervik där den Lundénska privatskolan ursprungligen låg revs redan 1919 och ersattes av ett stort kontorshus i 6 våningar med biografen Rialto i botten som stod färdigt 1921. Då huset skulle färdigställas pågick en elektrikerstrejk och strejkbrytare togs in för att slutföra arbetet vilket ledde till omfattande protester.

Arkitekt för det nya huset var M Erichs och ägare var AB Järntorgsbiografen som också drev biografen. Byggnaden har plåttäckt sadeltak och putsad fasad utformad i klassicistisk stil. Dekoren som bl a omfattar höga pilastrar är utförd i granit.

Biografen övertogs av Fredrik Andersson år 1923 och fick namnet Rialto.1924 köptes fastigheten av AB Fabo, ett dotterbolag till AB Orion som var Palladium-koncernen fastighetsbolag. De övertog också biografen och drev den vidare med oförändrat namn. Under namnet Rialto drevs biografen till 1969 då den togs över av Palladium-biogaraferna (moderbolag till AB Fabo), byggdes som och döptes till Prisma.

Samtliga Palladiums biografer hamnade 1980 hos Europafilm, som 1984 köptes av Svensk Filmindustri. 1989 stängdes biografen. Mellan 1990 och 1993 använde Nationalteatern lokalerna som därefter blev Pusterviksteatern. De använde främst lokalerna till olika gästspel. Vid sidan av teatern drevs Pusterviksbaren under tio år av Lotten Erlander som var en av landets ledande scener för konserter och klubbar. 2012 stängde teaterverksamheten och flyttade till Stora Teatern, lokalerna byggdes om och öppnade igen i ny regi med namnet Pustervik. Musikverksamheten flyttade nu ner från övervåningen till den stora f.d. biograf- och teaterlokalen.

Pustervik

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.