Kvarteret Regeringen

Kvarteret Regeringen, Norra Allégatan-Järntorgsgatan-Pusterviksgatan-Lilla Pusterviksgatan i stadsdelen Pustervik är ett kvarter som började bebyggas omkring 1860. Namnet kommer från bastionen Regeringen som låg på platsen.

I hörnhuset Pusterviksgatan 11 hade  skeppsredaren Axel Broström bostad och kontor 1883–1905. Detta hus revs i början av 1960-talet och ersattes 1966 av Adventskyrkan med tillhörande kontorshus mot Lilla Pusterviksgatan.

Huset i hörnet Järntorgsgatan 12/14 och Norra Allégatan revs redan 1919 och ersattes av ett stort kontorshus med biograf i botten som stod färdigt 1921. Övriga två fastigheter mot Järntorgsgatan revs i början av 1960-talet och ersattes 1963 av en enda byggnad med två olika fasader på Järntorgsgatan 8-10.

Tryckeriföretaget Elanders köpte år  1912 fastigheten Norra Allégatan 2/Pusterviksgatan 3 i Pustervik invid Järntorget, dit tryckeriverksamheten flyttades samma år. Själva tryckeriet låg till en början i ett gårdshus. Företaget expanderade snabbt och köpte efter hand fler fastigheter i kvarteret Regeringen: Norra Allégatan 2, 3, 4 och 5 och bakfastigheterna Pusterviksgatan 3, 5, 7 och 9. I olika omgångar byggdes dessa fastigheter om och år 1949 startades ett sexårigt ombyggnadsprogram, som resulterade i ett stort tryckerikomplex längs Norra Allégatan och Pusterviksgatan i mitten av kvarteret.

Under perioden 1 juli – 5 oktober 1972 flyttade Elanders till nya lokaler strax norr om Kungsbackas innerstad. Dessa lokaler hade tidigare nyttjats av Rosengrens som tillverkade säkerhetsskåp samt innan dess av Karlaverken som bland annat tillverkade hytter till lastbilar.

Elanders fastigheter i Pustervik såldes 27 april 1973 till L. Joh. Larsson & Co Byggnads AB, som även svarade för Elanders nybyggnationer i Kungsbacka.

Därefter kom Elanders tryckeribyggnader att bli centrum för Göteborgs svartklubbar. Redan 1975 flyttade Göteborgs först gayklubb, Club Pedro, in i en lokal i den mittersta fastigheten i kvarteret med ingång från Pusterviksgatan. Stället var en medlemsklubb som drevs med tillstånd. Det var den första krogen och dansstället i Göteborg som fick ha öppet hela natten. Klubben stängde först när spårvagnarna började gå så att besökarna kunde ta sig hem i säkerhet. En vän till min faster var en av de som drev Club Pedro. I samma uppgång fanns också en mc-klubb i slutet 1970-talet och kanske också på 1980-talet.

Senare, på 1980-talet, kom Banana Boat att öppna i huset, så vitt jag förstår i Club Pedros lokaler. Den mest legendariska svartklubben i Göteborg någonsin som hette Draupner öppnade på 1980-talet i samma hus. På Banana Boats tid ska det enligt flera uppgifter ha legat en porrklubb invid. Där fanns dessutom många fler svartklubbar med olika publik och inriktning.

På 1990-talet revs Elanders byggnad mot Pusterviksgatan och ersattes med en ny.  Efter nybyggnaden skapades en genomgående arkad, Pustervikspassagen mellan Norra Allégatan och Pusterviksgatan som dock inte längre finns kvar. Byggnaderna mot Norra Allégatan har byggts om flera gånger och innehåller sen länge lokaler för Jehovas Vitten, affärs- och kontorslokaler.

1921
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.