Adventskyrkan

I början på 1960-talet fick några frikyrkoförsamlingar som låg i stadsdelar som skulle rivas problem med lokaler. Fyra församlingar gick då ihop och bildade Trefaldighets metodistförsamling. De ville ha ett centralt läge för att kyrkan skulle kunna nås av medlemmar från olika håll i staden. En byggnadskommitté tillsattes för att handlägga de praktiska frågorna och till slut landade de i uppförandet av Adventskyrkan på Norra Allégatan. Kyrkan stod färdig 1966. Arkitekt Lars Ågren på Arkitektkontoret GAKO gjorde ritningarna.

Adventskyrkan

Adventskyrkan

Adventskyrkan är ett stenhus i sex våningar mot Norra Allégatan och fyra mor Pusterviksgatan. Bottenvåningen och första våningen upptar hela tomtytan och över det utgörs byggnaden av en U-formad byggnadskropp som går utmed Norra Allégatan och Lilla Pusterviksgatan i fyra till sex våningar och med en indragen takvåning. Byggnadens stomme är utförd av betong. Fasaden är av formgjutna betongelement och med grå obehandlad betongyta och vitmålade element i fönsterbröstningar. Sockelvåningen har enstaka fönster men hörnen i söder och norr har dekorativa polykroma glasutsmyckningar. Övriga fönster är bruna enluftsfönster i trä och burspråk i glas med bruneloxerad aluminium i hörnen. Yttertaket är av koppar och utvändiga dörrpartier i mörkoxiderad mässing.

Invändigt är det betong och putsade ytor, träytor är laserade i blågrön färgton. Kyrkans lokaler består av kyrkorummet i tre våningar med överljus vid altargången. Konstnärlig utsmyckning består av blästrad naturbetong med glasinfattningar av konstnären Peter Lamberg samt textilutsmyckning av Elsa Agélii.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.