Filip Holmqvists handelsinstitut

Filip Holmqvists handelsinstitut var ett handelsinstitut med utbildning inom kontorsyrken i Göteborg. Institutet var beläget på Norra Allégatan 7 i kvarteret Kaopnjären där Filip Holmqvists Revisionsbyrå idag återfinns.

Norra Allégatan 7

Norra Allégatan 7

Filip Holmqvists handelsinstitut bildades utifrån Bröderna Påhlmans skriv- och handelsinstituts filial i Göteborg som grundades 1885 med Filip Holmqvist som föreståndare. Filip Holmqvist började med utbildning i välskrivning där han utvecklade en egen skrivmetod som spreds till andra skolor. Holmqvist gav ut läroböcker kring handstil och anlitades som skriftexpert i samband med rättsfall. Han fick en dominerande roll för utvecklingen av välskrivningsundervisningen i Sverige. Hans samling med litteratur i ämnet finns på Region- och stadsarkivet Göteborg.

1906 flyttades verksamheten till Norra Allégatan 7 och fick namnet Filip Holmqvists handelsinstitut. Institutets verksamhet breddades och omfattade efterhand maskinskrivning, handelsämnen och språk. Verksamheten hade också översättnings-, bokförings- och revisionsbyrå. En annan framgångsrik verksamhet var sekreterarutbildningarna. Under 1920-talet var institutet först med kurser i försäljningsteknik i Sverige. Efter hans död 1926 tog sönerna Harry och Arthur Holmqvist över som rektorer. Därefter tog Kjell Holmqvist, son till Arthur Holmqvist, över som rektor.

Text från Wikipedia.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.