Lisetorp

Del 5 av 6 i serien Landerier södra Göteborg

Lisetorp var en byggnad på landeriet Lisebergs marker. Enligt de uppgifter som finns så ritade Mary Nonnen om ett magasin till bostadshus. Så här står det i boken Systarna på Liseberg som skrevs av brorsdottern Emily E. Nonnen:

Man promenerade ut över berget, och redaktör Hedlund fick syn på ett gammalt magasin, som stod till ingen nytta. Han hade alltid goda idéer och förslag och påpekade genast, att de borde flytta byggnaden närmare landsvägen och inreda den till tvårumslägenheter att hyra ut. Mary insåg att detta var en god och praktisk plan och beslöt att följa rådet. Hedlunds intresse för saken gjorde, att han en annan dag åter kom ut och hjälpte Mary sätta upp kontrakt med en bonde, som skulle vara byggmästare, och så blev det gamla magasinet förvandlat till Lisetorp med åtta små våningar, som blevo en god inkomstkälla för systrarna.

Lisetorp. Ritning signerad av Mary Nonnen.
Lisetorp. Ritning signerad av Mary Nonnen och granskad av stadsarkitekten H. Kaufmanm.

1928 gjorde ändringar av Lisetorp av arkitekten K.S. Hansson. Bland annat smyckades porten med kolonner.

Lisetorp
K.S. Hanssons ritning på Lisetorp från 1928

Byggnaden ska ha rivits 1935 för att lämna plats till Lisebergsbadet. Men det är knappast den som visas på Lisepedias bild från 1936, då det är ett envåninghus och dessutom saknar kolonner. Troligare är då att det är huset som skymtar till höger på bilden.

Det avbildade huset ser ut att ligga på Örgrytevägen 5 på göteborgskartan från 1921 och det är i så fall tänkbart att uppgifterna hos Regionarkivet om var Lisetorp låg är felaktiga. Eller så byggdes aldrig magasinet om till ett tvåvåningshus.

Serienavigation<< Karlsberg (Carlsberg)Getebergsängen >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.