Emily Nonnen

Emily Nonnen

Emily Nonnen

Emily Nonnen, född 22 februari 1812 i London, död 19 januari 1905 på Lisebergs landeri i Göteborg var en engelsk-svensk författare, översättare och konstnär. Hon var dotter till John Nonnen och Anna Mathilda Lorent samt syster till Mary Nonnen, Fanny Nonnen, Charlotte Nonnen, Ann Nonnen och Edward Nonnen.

Emily Nonnen flyttade som barn med sin familj till Sverige, där hennes morbror A.R. Lorent redan bosatt sig.

Emily Nonnens äldsta syster gifte sig med pastorn i den engelska församlingen. De tre ogifta systrarna, däribland Emily Nonnen, stannade på Liseberg livet ut. De målade, tecknade små porträtt och genrebilder och spelade piano. Emily Nonnen spelade även violin och läste italienska. Hon reste mycket och studerade bl.a. i Köpenhamn:

År 1838 for Emily Nonnen till Köpenhamn för att utvecklas konstnärligt. Hon fick lektioner i porträttmåleri av professor Martinus Rørbye och i teckning av Christoffer Wilhelm Eckersberg och träffade många andra konstnärer. Vid hemkomsten ett år senare fick hon många porträttbeställningar. År 1842 invaldes hon i den nybildade Slöjdföreningen i Göteborg. Samma år ägnade hon en tid åt måleri i Stockholm och ställde även ut där. Hon umgicks med många författare och kulturpersonligheter i Stockholm och Uppsala. I Göteborg började hon ge lektioner i måleri. Samtidigt tog systrarna emot allt fler kvinnliga privatelever, som undervisades i flera ämnen. Efter John Nonnens död 1845 fick Emily Nonnens mor och de ogifta systrarna årliga underhåll av Carnegie för att kunna bo kvar på Liseberg.

Hon arbetade för att reformera den svenska barnlitteraturen och menade att dess syfte inte skulle vara nytta eller uppfostran utan att den skulle vara en ren fantasiflykt. Hon skrev åtta ungdomsböcker och översatte svensk litteratur till engelska, däribland verk av Tegnér och Runeberg, Fredrika Bremer och Viktor Rydberg. År 1870 översatte hon Lewis Carrolls Alice’s äfventyr i sagolandet till svenska. 1865-1866 gav hon ut tidskriften Talltrasten med berättelser översatta, bearbetade eller helt skrivna av henne själv. David Carnegie d.y., som varit hennes fars affärskompanjon, skänkte nyttjanderätten för Liseberg till John Nonnen och hans döttrar.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.