Kvarteret Loggerten

Kvarteret Loggerten, Västra Sänkverksgatan-Lilla Sänkverksgatan/Masthamnsgatan-Värmlandsgatan-Första Långgatan. Från början sträckt sig kvarteret längre mot söder, men en del byggnader revs på 1920-talet för att bredda Första Långgatan. Därefter byggdes en del nya magasinsbyggnader av trä mot den nya bredare gatan. Kvarteret delades ursprungligen av Östra Sänkverksgatan och Dalagatan som gick från norr till söder genom kvarteren Loggerten och Koffen.

Ett av de hus som revs av det Strömmanska huset som vid Masthuggstorget mellan Västra Sänkverksgatan och Östra Sänkverksgatan framför nuvarande loppmarknaden Kommersen som ligger i de ende kvarvarande trämagasinen i Masthugget.

Kommersen
Nuvarande Kommersen (Första Långgatan 27) år 1950. Elof Hansson kontor i bakgrunden. Bild: Otto Thulin. Licens: NC-BY-NC-ND
Kommersen
Kommersens loppmarknad 2017

I kvarteret planerar HSB att bygga bostadsrättslägenheter bl.a där Kommersen ligger. I de östra delarna av kvarteret ligger redan flera olika kontorsbyggnader byggda på 1980-talet, däribland Elof Hanssons kontorshus. Det sistnämnda huset byggdes på 1950-talet och byggdes till och om 1984-86 med en våningsyta på 6 700 kvadratmeter fördelat på 6 våningar. Arkitekt för ombyggnaden var Semréns Arkitektkontor.

Första Långgatan med Elof Hansson. 2011.
Första Långgatan med Elof Hansson. 2011.
Norra Masthugget 1921
Norra Masthugget 1921
Advertisements

Kommentera