AB Coronado

Coronado bildades 1986 av Bilspedition och Philipsons, var börsnoterat och var ett av Sveriges största fastighetsbolag i slutet av 1980-talet. In i bolaget fördes Bilspeditions terminalbyggnader och Philipsons verkstäder och bilhallar. Coronado investerade därefter i fastigheter i framförallt Tyskland. VD i Coronado var Ulf Johansson och han blev också så småningom huvudägare tillsammans med Karl-Otto Wikander.

I samband med finanskrisen i början av 1990-talet hamnade företaget i ekonomiska svårigheter. Av de bolag som gick under var Coronado det allra största. SEB övertog aktierna i dotterbolaget. Fastighets AB Coronado medan moderbolaget gick i konkurs. Ulf Johansson och Karl-Otto Wikander förlorade allt men även de tidigare huvudägarna Bilspedition och fastighetsbolaget Arcona förlorade enorma pengar på fastighetskraschen.

Advertisements

Kommentera