Signhild Häller

Signhild Häller föddes i Örgryte församling 7 juli 1896 som Signhild Svensson. och dog den14 juni 1978 i Annedals församling, Göteborg. Hon var dotter till handlanden James Svensson och hans fru Maria. 1917-06-18 gifte hon sig med Lambert Häller (1891-1974), son till C.A. Häller och Lovisa Hansdotter.

Hon var konstnär och fick sin utbildning på Slöjdföreningens skola och Valands målarskola. Där specialiserade hon sig på textilkonst. I masthuggskyrkan finns silkebroderiet ”Härlig är jorden” från 1949. Hon skrev också dikter och romaner.

Som ung började Signhild Häller också att samla på dockor från hela världen samt litteratur om dockor och dockteater. Omkring 1950 började hon att dokumentera olika miljöer i dockskåpsformat, först heminredning från 1650 till 1950, sedan hantverksmiljöer och till sist scener ur Elsa Beskows bilderböcker. Ett arbete som tillsammans med olika hantverkare sysselsatte henne i 20 år. De ställdes ut på olika håll i Sverige och utomlands.

Genom en donation till Göteborgs Stadsbibliotek så fick de en placering där. De fanns kvar på biblioteket under lång tid men efter den senaste renoveringen och utbyggnaden försvann många av de utrymmen där dockskåpen var utställda. Sen 2017 finns istället en permanent utställning på Göteborgs stadsmuseum.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.