Minjen (ortodoxa synagogan)

1855 stod Göteborgs stora synagoga klar. På 1800-talet kom många judiska flyktingar till Sverige på flykt från förföljelser i Ryssland och nuvarande Polen. De kände sig inte hemma i den stora synagogan med dess reformerta och liberala inriktning. Därför bildade de en egen förening vid namn Rodef shalom (De som står efter friden). Från mitten av 1850-talet hade de sina egna gudstjänster i en lokal vid Bergsgatan (idag Bulteklubbsgatan)/Skanstorget i Haga.

1909 skedde en splittring i Rodef Shalom och en grupp flyttade sina gudstjänster till Kaponjärgatan 8 i Haga. I Haga bodde en mängd judar fram till och med 1920-talet då många flyttade till bättre bostäder i Masthugget. 1916 bildade denna grupp föreningen Beit-tefillah (Bönehuset) i syfte att hitta en ny lokal. 1923 flyttade de sin gudstjänstlokal till ett gårdshus på Andra Långgatan 6. Lokalen var en tidigare biograf. Fastigheten ägdes av handlande James Svensson. Gudstjänstlokalen kallades minjen. Den förblev i dessa lokaler intill 1976 då den flyttades till Amalia Hertz Stiftelse på Storgatan 5 där den ligger än idag.

Minjens lokal på Andra Långgatan 6 år 1923 eller 1924
Minjens lokal på Andra Långgatan 6 år 1923 eller 1924
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.