Järntorgsbazaren

Små butikslokaler i de södra delarna av kvarteret Barkassen, från Järnvågsgatan i väster till Bäraregatan i öster. Uppfördes i början av 1900-talet.

Vid en brand 1935 brann hela det stora området av Järntorgsbazaren som låg mellan Vägaregatan, Järntorget och Bäraregatan ner så gott som fullständigt. Tomten fick därefter namnet ”Brända tomten.” Sjutton olika firmor hade verksamhet på tomten, och samtliga förstördes helt. Ett 70-tal brandmän bekämpade elden. Några brandmän skadades lindrigt. De materiella skadorna uppgick till cirka en miljon kronor. Branden hade startat i ett möbellager i hörnet av Järntorget och Järntorgsgatan.

Brända tomten

Brända tomten efter branden 1935. Bild: Otto Thulin. Licens: CC-BY-NC-ND

Efter branden 1935 kvarstod endast den del av Järntorgsbazaren som låg mellan Järnvågsgatan och Vägaregatan. Dessa byggnader revs på 1950-talet.

Järntorgsbazaren

Järntorgsbazaren, hörnet Vägaregatan och Järntorget 1951. Bild: Harald Widéen. Licens: CC-BY-NC-ND

Järntorgsbazaren

Järntorgsbazaren hörnet Järnvågsgatan och Järntorget 1951. Folkets hus under byggnad i bakgrunden. Bild: Harald Widéen. Licens: CC-BY-NC-ND

2 svar på ”Järntorgsbazaren”

  1. Branden menar du? 1947 var det en mindre brand som anlades av en pyroman på 8 ställen. De 150-åriga stångjärnsmagasinen Nya verket, Kronan och Spiran, våghuset Örnen och en kontorsbyggnad förstördes. En del kallar den brandtomt som blev efter detta den brända tomten, Så du har också rätt.

    Det finns mer information om bränderna i Wikipedia-artikeln om Järntorget. Men den största branden ägde rum 1935. 1941 bildades en förening för att bygga Folkets hus på de avröjda områdena efter branden 1935. 1947 började bygget av Folkest hus.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.