Härlanda fängelse

Härlanda fängelse, ursprungligen Centralfängelset Härlanda, var ett fängelse i Härlanda i östra Göteborg 1907–1997. Arkitekt var hovintendent Gustaf Lindgren och byggmästare var F O Peterson & Söner. Fängelseområdet har från 20 januari 2011 namnet Härlanda park.

I början rymdes cirka 170 intagna och som mest (under 1950-talet) satt det över 300 personer på fängelset. Vid den tiden fungerade fängelset också som häkte. Innan Härlanda centralfängelse stod klart 1907, fanns fångarna i Länscellfängelset vid Lilla Bommen. Under våren 1907 blev det nya fängelset i Härlanda klart, varpå ett 70-tal fångar överflyttades dit.

Huvudbyggnaden har en grundplan i form av ett kors, där flyglarna med bostadsceller går på tvären över det längsgående skeppet. Byggnaden uppfördes i tre våningar, hade status av centralfängelse och var ett av de större i landet med sina 175 celler. Den första anstaltschefen var Fredrik L. Almén, fram till 1924, därefter C.G. Reuterswärd, en tidigare officer, till 1933. Åren 1947 till 1974 inrymdes där också en rättspsykiatrisk klinik. 1912 uppfördes fem mindre byggnader inne på fängelseområdet för att användas som personalbostäder.

I mars 1997 släpptes den sista fången ut från anstalten, och därmed var epoken Härlanda fängelse slut.

Under hösten 2007 invigdes Kulturhuset Kåken i det tidigare fängelsesnickeriet. Ombyggnaden ritades av Liljewall arkitekter. Hit flyttade Härlanda/Örgryte bibliotek, som utgjorde en sammanslagning av Redbergslids och Munkebäcks bibliotek. I fängelset ligger även flera kommunala förvaltningar.

På det gamla fängelseområdet finns också fotbollsanläggningen Härlanda Park.

Härlanda fängelse

Härlanda park, f.d. Härlanda fängelse. Bild: Michael Redbrigde. Licens CC BY-SA 3.0

Text i huvudsak från Wikipedia

Ett svar på ”Härlanda fängelse”

  1. Hej. Någon gång 1965-66 fick vi spela popmusik för kvinnorna på Härlanda. Vi hette då Smash och var från Lerum. Finns det någon dokumentation om detta? Mvh Tomas. (Basisten i Smash)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.