Kinesiska muren

Liu Wan Chong var en kinesisk sjömanskock, som vid ett besök i Göteborg 1947 blev akterseglad. Wan Chong fick hjälp att ta sig till den kinesiska ambassaden i Stockholm, där han blev kvar för att hjälpa till med maten på ambassaden. Därefter arbetade han som köksmästare på den kinesiska avdelningen på Berns salonger i Stockholm.

År 1956 öppnade han restaurang Bamboo i Köpenhamn, eftersom det där fanns betydligt fler kineser, men 1959 återvände han till Göteborg och startade Sveriges första så kallade kinesrestaurang eller kinakrog, Kinesiska muren.

Restaurang Kinesiska Muren

Restaurang Kinesiska Muren 2015. Bild: Mattias Blomgren Licens: CC BY-SA 4.0

Wan Chong tog hjälp av kockar från Taiwan för att komponera menyn. Affärsidén var: billig, mycket och god mat. Först 1982 förändrades ursprungsmenyn, då den betydligt starkare Sichuan-maten också började serveras. Kombinationen ”Tre små rätter” (i original: friterade räkor, biff med bambu och kyckling med nötter) har sitt ursprung här.

År 1991 fanns det 25 anställda på Kinesiska muren, och år 2013 hade Kinesiska muren AB 6 anställda och omsatte 3,6 miljoner kronor. Verksamheten lades ned den 30 juni 2016.

Huset som restaurangen var inrymd i kallas i folkmun också för Kinesiska muren och den ligger på Skeppsbron 4 i Göteborg.

Text från Wikipedia

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.