Gamla skolan på Otterhällan

”Gamla skolan” – var beteckningen på den första skolan på Otterhällan, vilken uppfördes år 1863 av byggmästaren August Krüger till en kostnad av 17 000 riksdaler och invigdes den 28 september samma år av domprosten Peter Wieselgren. Den låg på platsen där ”Drottning Kristinas Jaktslott” ligger idag i det nuvarande kvarteret Käppslängaren men låg tidigare i kvarteret Lasarettet. Byggnaden var i två plan, med fasad i gult tegel och rymde 200 barn i fyra lärosalar samt bostad för vaktmästare.

På grund av närheten till det 1888 uppförda kolkraftverket på Otterhällan, upphörde verksamheten 1910. Det var meningen att en mindre grannfastighet – Alphyddan – skulle rivas och att skolans lekplan skulle utvidgas. Men rummen hyrdes istället ut och tomten avröjdes först 1892. Otterhälleskolan ersatte Gamla skolan år 1910. Gamla skolans hus hyrdes ut till Sönnergrens verkstad 1910-1934.

På vindsvåningen hyrde också Göteborgs första radiostation in sig. Den privata radiostationen övertogs 1925 av statliga Radiotjänst. År 1934 revs den gamla skolbyggnaden.

2 svar på ”Gamla skolan på Otterhällan”

  1. Hej! Vet du var det går att finna foton från Gamla skolan på Otterhällan som revs 1934?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.