Kvarteret Rosenlund

Kvarteret Rosenlund omfattar västra delen av området mellan Rosenlundsgatan och Stora Badhusgatan samt mellan Rosenlundskanalen och Kungshöjd. Det är det område där den stora textilfabriken Rosenlunds Spinneri AB låg. Fabriksområdet omfattade även kvarteren Carlsport och Elektricitetsverket. Större delen av fabriken brann ner 1902. Istället byggdes andra hus med lägenheter, affärslokaler och kontor upp. Dessa revs på 1970-talet varefter nya hus byggdes i kvarteret.

Rosenlundsgatan
Rosenlundsgatans västra del år 2012. Bild: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0

En byggnad från Rosenlunds Spinneri står dock kvar. Det är byggnaden med adress Esperantoplatsen 7-9 som på 1970-talet innehöll Renströmska jazzklubben, senare lokal för gayklubben Touch och numera med bl.a. Språkcafét. Byggnaden uppfördes på 1850-talet.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.