Byggnaden på Esperantoplatsen

Den enda byggnad som finns kvar från den stora textilindustri som låg i Rosenlund på 1800-talet, Rosenlunds Spinneri AB. Byggnaden är uppförd på 1850-talet. Efter att spinneriet till stor del brunnit ner 1902 användes lokalerna av andra företag.

På 1970-talet innehöll byggnaden Renströmska jazzklubben, senare gayklubben Touch och numera med bl.a. Språkcafét. Även Författarcentrum Väst låg i byggnaden på 1970-talet och början av 1980-talet. Det ska ha varit de som hyrde ut jazzklubbens lokaler till Sven Danvik som drev den. De övertog nämligen jazzklubbens lokaler efter att klubbens ägare dött.

Renströmska jazzklubben hade sin ingång mitt i innerhörnet där ingången till Teater Uno finns idag och inte där Språkcafét har sin ingång. Om jag kommer ihåg rätt så låg klubben dessutom åt andra hållet och inte där cafélokalen idag finns.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.