Anna Branzell

Föddes som Anna Mohr i Mandal, Norge, den 30 mars 1895. Död 1983-07-19 i Göteborg. Var gift med Sten Branzell.

Hon blev 1919 den första kvinna som tog examen vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH), tillika första kvinna som tog arkitektexamen i Sverige. När Anna Mohr påbörjade sina studier vid KTH angav KTH:s stadgar fortfarande att utbildningen var öppen för ”unga män”, vilket innebar att kvinnor endast kunde antas efter beviljad dispens. Den första som beviljades dispens var Agnes Magnell 1897. Magnell studerade också arkitektur, men hon kom aldrig att ta examen.

Hon gjorde praktik hos Gunnar Asplund, Sigurd Lewerentz och Hakon Ahlberg. Var därefter anställd hos A. Arneberg, Oslo och i New York. Arkitekt på stadsplanekontoret i Göteborg 1943-1960.

Advertisements

Kommentera