Hvitfeldtska gymnasiets huvudbyggnad

Den nuvarande huvudbyggnaden för den skola som idag heter Hvitfeldtska gymnasiet byggdes 1917-1918 och togs i bruk den 16 januari 1919 och invigdes den 30 april samma år. Byggnaden ritades av arkitekt Ernst Torulf. I aulan i byggnaden finns en över 50 kvadratmeter stor målning av Carl Larsson, ”Ute blåser sommarvind”, målad 1903.

Hvitfeldtska gymnasiet

Hvitfeldtska gymnasiet. Ritning av Ernst Torulf.

Hvitfeldtska gymnasiet

Hvitfeldtska gymnasiet. Bild: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0

Hvitfeldtska gymnasiet blev omskrivet i och med de polisinsatser som gjordes i samband med EU-toppmötet i Göteborg 14 juni 2001 och Göteborgshändelserna, då gymnasiet användes som seminarielokal för många av de sociala motståndsarrangemangen och sovplats för tillresta demonstranter. I en uppmärksammad och i efterhand hårt kritiserad polisinsats spärrades 650 personer in på gymnasiets område. I efterhand har även Justitiedepartementet kritiserat insatserna.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.