Katzhuset

Hus i hörnet Basargatan/Kungstorget med adress Basargatan 8 som byggdes och stod färdigt 1894. I botten på huset (de två nedersta våningarna) låg från början den så kallade Götahallen, en saluhall som kompletterade de äldre Stora Saluhallen och Bazar Alliance. Hela huset verkar dessutom från början ha kallats Götahallen. Huset var inte en del av Bazar Alliance som många tror. Till en början bestod huset av stora paradvåningar. 1896 installerades en elektrisk hiss.

Innan Katzka huset byggdes låg det så kallade Blombergska huset (byggt 1849-51) på platsen i vilket Bedrich Smetana ska ha bott 1857-58.

Götahallens lokaler övertogs så småningom av Theodor Petterssons klädeshandel vilken 1928 köptes av Aron Katz. Det nya namnet på affären blev Pettersson & Katz även om Katz var ensam ägare. Verksamheten övertogs därefter av den nybildade firman AB Pettersson & Katz som väl sannolikt också ägde hela fastigheten.

Byggnaden hade en stor balkong mot Kungstorget som användes för publika arrangemang, välgörenhetsföreställningar och liknande, däribland Göteborgs luciafiranden. Med familjen Katz och deras företag som värdar. Detta pågick fram till 1974 när fastigheten såldes till fastighetsspekulanten Tobisson, byggdes om till smålägenheter, främst enrummare och blev känt för att prostituerade var vanliga hyresgäster.

Huset revs 1985.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.