Bazar Alliance

Bazar Alliance var den första stora saluhall som byggdes i centrala Göteborg. Den bestod av tre fastigheter i kvarteret Saluhallen samt en överglasad gård mot dem. De tre fastigheterna var mittfastigheterna mot tre av de gator/torg som avgränsar kvarteret, Södra Larmgatan, Kungstorget och Basargatan.

Bazar Alliance,

Bazar Alliance, ingången från Basargatan. Grönsakstorget i bakgrunden. Cirka 1900. Foto: Anna Backlund

Bazar Alliance

Bazar Alliance, ingången från Basargatan. Huset till vänster är nuvarande kinesiska konsulatet. Cirka 1900.

Bazar Alliance som stod klar 1888 var mer kaotisk och mindre välordnad än Stora Saluhallen och där fanns på 1970-talet inte bara livsmedelsaffärer och matställen utan även en del annat öven om det mesta handlade om livsmedel. Gångarna i Bazar Alliance var krokiga och smala med ett golv som gick både upp och ner.

Bazar Alliance 1957

Bazar Alliance 1957. Public Domain

I källaren på ingångshuset från Kungstorget låg det klassiska Köttbullecafé (Köttbullekällaren). Cafe du Nord låg i gatuplanet, som jag minns det i det hus som fanns i hörnet Södra Larmgatan/Kungstorget där Biopalatsets återfinns idag men det kan också ha legat i gatuplanet längst åt norr i Bazar Alliancehuset. Huset där Biopalatset ligger var inte del av Bazar Alliance. Till höger om ingången, en trappa upp, låg Indiska på 1970-talet.

Bazar Alliance

Ingångshuset till Bazar Alliance till vänster. 1901. Foto: Olga Rinman

Bazar Alliance

Bazar Alliance, ingångsbyggnaden mot Kungstorget. 1910-talet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.