P Em Lithander och Co

Handelsfirman P. Em. Lithander & Co bildades i Göteborg år 1870 av Pehr Emanuel Lithander och växte under 1800-talets sista decennier fram till ett av de ledande grosshandelsföretagen i textilbranschen. 1893 blev sonen Edvard Lithander delägare. Firmans huvudkontor och lager fanns länge på Stora Nygatan 19/Stora Nygatan 21 i centrala Göteborg.

Firman blev 1898 aktiebolag under namnet P. Em. Lithander & Co:s Handels och Industri AB med sönerna Edvard Lithander och John Lithander som delägare. Namnet ändrades sedermera till P. Em. Lithander & Co AB.

Företaget var länge inriktat på handel med olika slag av textilier. Under 1940- och början av 1950-talet breddades emellertid sortimentet, och i detta syfte bildades en rad dotterföretag. På denna tid var Lars Lithander verksam i företaget. Sålunda tillkom AB Pelanco, som huvudsakligen var verksamt inom trikåbranschen; vidare övertogs det i Kristianstad 1923 grundade AB Damkappor, och för den i Göteborg drivna tillverkningen av damklänningar m.m. bildades AB Varla Konfektion.

Engrosförsäljningen av tyger, länge firmans viktigaste verksamhetsfält, nedlades år 1955. Samma år flyttade företaget från Göteborg till nya lokaler i Kungsbacka, där i samband härmed ett nytt bolag, AB Validamaskiner, startades.

Under den följande 10-års perioden inskränktes emellertid verksamheten starkt. Sålunda nedlades AB Pelanco 1958, och vid årsskiftet 1965-1966 avvecklades AB Varla Konfektion. Sistnämnda år såldes också det tredje och sista av firmans dotterbolag i Kungsbacka, AB Validamaskiner.

Andra källor: A. Attman: Göteborgs stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.