O. Lyrholm & Co

O. Lyrholm & Co grundades av Otto Lyrholm i Göteborg. 1870 köpte firman en tredjedel av Källskärs sågverk invid Söderhamn varvid detta fick firmanamnet Källskärs sågverks intressenter. Övriga delägare var Karl Anton Rettig och E.A. Wennström med en tredjedel var. År 1882 återköpte Wennström Rettigs andel och 1892 bildades Källskärs AB, som då övertog rörelsen.

1896 sålde Wennström sin andel till firman O. Lyrholm & Co, som då blev ensam ägare. År 1903 övertogs aktierna i bolaget av C.F. Neame & Co i London, som 1916 sålde dem till Åsbacka Trävaru AB i Söderhamn. Andra företag firman var engagerad i var Forsviks AB och AB Åsunden.

Otto Lyrholms son Anders Lyrholm (1869-1905) blev med tiden också delägare i firman. Han var också VD i Forsviks AB och AB Åsunden. Forsviks AB övertogs 1904 av ett konsortium i Göteborg med Carl Lyon, Olof Wijk den yngre, Carolina Röhss och James Keiller Jr som största ägare.

1908 ombildades O. Lyrholm & Co till aktiebolag med namnet AB O. Lyrholm & Co.

Från 1905 var Alfred Sjöberg VD i AB Åsunden och från 1908 var han styrelseledamot i AB O. Lyrholm & Co i vilket han varit anställd sen 1897.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.