Kvarteret Johannes Dux

Kvarteret Johannes Dux, Kungstorget-Kungsportsplatsen-Basargatan

Kvarteret började bebyggas 1814 efter att stadsmuren rivits. Det är samma hus som står kvar än idag om än ombyggda sen dess. I fastigheten i hörnet Kungstorget och Basargatan (Kungstorget 14) låg danspalatset Kungsgillet och senare klubbarna Cue Club (1969-71) och dess efterföljare Gustavus Adolphus samt Mudd Club på 1980-talet. Mordet på Styrbjörn Colliander, ägare av Cue Club och Gustavus Adolphus skedde på den senare klubben.

Kungstorget 14

Kungstorget 14 1965. Foto: Nanne Engelbrektsson

I innerhörnan på Basargatan och en trappa upp låg Restaurang Fürstenhof till någon gång på 1970-talet. Det var från 1960-talet och framåt ett tillhåll för bohemiska personer, konstnärer och andra. Haschrökning skedde öppet.

Kvarteret Johannes Dux

Kvarteret Johannes Dux, Gustavus Adolphus (Kungsgillets) byggnad mitt i bild mellan Kungstorget till vänster och Basargatan till höger. Fürstenhof låg där det ljusa huset börjar. Bild: Staffan Westergren, 1976 Licens: CC-BY-NC-ND

På andra sidan kvarteret, mot norr och Kungsportsplatsen, låg det näst sista arbetarkafét i Göteborgs innerstad. Det stängde 2015 och 2016 och har sen dess byggt om till något helt annat även om det fortfarande är en plats där mat kan inmundigas.

4 svar på ”Kvarteret Johannes Dux”

    1. Det stämmer. Den fanns kvar länge. Jag gick själv aldrig där men jag kommer ihåg den från början av 1980-talet.

  1. Kungsgillet låg ju på no.14. Fråga 1: -Låg även klubbarna No.14 samt facade där? Fråga 2:-Var låg Kungshall(min far & mor träffades där)?

    1. Jag tror no:14 och Facade var i samma lokal, men vet inte.

      Kungshall låg nog där Hotel Avalon ligger idag. Jag tror att Atelierteatern använde en annan lokal på Kungstorget 5. Båda lokalerna förstördes i en brand 1996. Då var Kungshall en bingohall som då flyttade till Kungsgatan. Atelierteatern flyttade till Erik Dahlbergsgatan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.