Kvarteret Johannes Dux

Kvarteret Johannes Dux, Kungstorget-Kungsportsplatsen-Basargatan

Kvarteret började bebyggas 1814 efter att stadsmuren rivits. Det är samma hus som står kvar än idag om än ombyggda sen dess. I fastigheten i hörnet Kungstorget och Basargatan (Kungstorget 14) låg danspalatset Kungsgillet och senare klubbarna Cue Club (1969-71) och dess efterföljare Gustavus Adolphus samt Mudd Club på 1980-talet. Mordet på Styrbjörn Colliander, ägare av Cue Club och Gustavus Adolphus skedde på den senare klubben.

Kungstorget 14
Kungstorget 14 1965. Foto: Nanne Engelbrektsson

I innerhörnan på Basargatan och en trappa upp låg Restaurang Fürstenhof till någon gång på 1970-talet. Det var från 1960-talet och framåt ett tillhåll för bohemiska personer, konstnärer och andra. Haschrökning skedde öppet.

Kvarteret Johannes Dux
Kvarteret Johannes Dux, Gustavus Adolphus (Kungsgillets) byggnad mitt i bild mellan Kungstorget till vänster och Basargatan till höger. Fürstenhof låg där det ljusa huset börjar. Bild: Staffan Westergren, 1976 Licens: CC-BY-NC-ND

På andra sidan kvarteret, mot norr och Kungsportsplatsen, låg det näst sista arbetarkafét i Göteborgs innerstad. Det stängde 2015 och 2016 och har sen dess byggt om till något helt annat även om det fortfarande är en plats där mat kan inmundigas.

Advertisements

2 svar till “Kvarteret Johannes Dux”

    • Det stämmer. Den fanns kvar länge. Jag gick själv aldrig där men jag kommer ihåg den från början av 1980-talet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.