Franz Hartmann

Franz Ernst Johan Hartmann, föddes 10 november 1898 i Jönköping och dog 30 april 1988. Ernst Hartmann och Laura Heiss. Franz Hartmann gifte sig år 1929 sig med Inga-Greta Tellander, född 1908 i Göteborg, dotter till ingenjör Gunnar Tellander och Greta Mark. De fick sönerna Ernst Gunnar Hartmann, född 1931, och Bengt Lennart Richard Hartmann, född 1934.

Hartmann blev diplomerad från Handelshögskolan i Stockholm 1920. Examen från högre bryggeriutbildning i Tyskland vid Hochschule für Landwirtschaft und Brauerei Weihenstephan 1922. Han blev gjorde sedan karriär inom bryggerinäringen som direktörsassistent hos J W Lyckholm & Co 1922-1925. AB J A Pripp & Son 1926-1931. Disponent hos Pripps Bryggeri 1931-1950.

Verkställande direktör för AB Pripp & Lyckholm 1950-1963. Under hans tid som direktör expanderade bolaget genom köp av Apotekarnes Förenade Vattenfabriker, Sveabryggerierna och ytterligare ett tiotal små bryggerier i Väst- och Mellansverige. 1964 fusionerades AB Pripp & Lyckholm med AB Stockholms Bryggerier och bildade storkoncernen Pripp-Bryggerierna AB med säte i Stockholm och med Hartmann som styrelseordförande.

Hartmann var en centralfigur i Göteborgs näringsliv med 42 styrelseuppdrag i början av 1960-talet. Han var styrelseordförande AB Coronaverken, AB CTC, EA Rosengrens, AB Liv Svea, AB Svea-Nornan, AB Ocean-Gauthiod, Säfveåns AB. Vice ordförande i bl.a. AB Arvikaverken och  AB Transatlantic. Styrelseledamot Fyrtornet AB och AB Volvo m.fl.

Hartmann var vice ordförande och sedermera styrelseordförande i Skandinaviska Banken fram till fusionen med Stockholms Enskilda Bank, varigenom Skandinaviska Enskilda Banken bildades.

Advertisements

2 Replies to “Franz Hartmann”

  1. Could you please give me some information to Ernst Gunnar Hartmann ? (i.e. his vita & profession)

    • As he was not from Gothenburg I have no information on him. And information about him seems hard to get unless you access different public records in Sweden.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.