Stora Nygatan 17 1/2

Byggnaden uppfördes i nyrokoko efter ritningar av byggmästare August Krüger. Ursprungligen ingick byggnaden i ett byggnadskomplex med Synagogan i centrum. August Abrahamson var ägare av tomten vilken han köpte 1850. Huset stod klart på hösten 1856. Abrahamson flyttade då från Kungsgatan till et nya huset. Bottenvåningen var inredd med kontorslokaler medan själva bostaden var förlagd till övervåningen. Huset byggdes likadant som det Seatonska huset på Stora Nygatan 17.

Robert Dickson förvärvade fastigheten 1868. Efter fru Dicksons död 1921, övertog Försäkrings AB Amphion byggnaden och lät bygga på en våning. I samband med Fortias köp av byggnaden 1971 genomfördes en omfattande restaurering i samråd med Göteborgs historiska museum. Den kostade en halv miljon kronor, och signerades konstnären Pierre Olofsson. Vestibul och trapphus återfick sin gamla färgsättning och flera av huvudvåningens rumsinteriörer återställdes. Den stora salongen med sin nyrokokoinredning i vitt och guld är i dag en mycket välbevarad rumsinredning från tiden.

Nuförtiden används byggnaden bland annat för psykiatrimottagningen vid Sahlgrenska sjukhuset

Stora Nygatan 17 1/2
Stora Nygatan 17 1/2

Text i huvudsak från Wikipedia.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.