Sjöförsäkrings AB Gauthiod

Sjöförsäkrings AB Gauthiod var ett försäkringsbolag som bildades 1863 i Göteborg. Stiftarna av Sjöförsäkrings AB Gauthiod var bland andra Oscar EkmanEmil Ekman, Henning Frisell, August Röhss och August Leffler. Huvudkontor etablerades inledningsvis i konsul Oscar Ekmans hus, varifrån företaget efter ett år flyttade till Norra Hamngatan 14. År 1883 flyttades verksamheten till Västra Hamngatan 5, och år 1900 till Västra Hamngatan 10.

Gauthiod-huset, Västra Hamngatan 10
Gauthiod-huset, Västra Hamngatan 10

I början innehades positionen som verkställande direktör av Herman Henriques och Carl Mauritz Nyström, från 1865 av Harald Fleetwood som 1892 efterträddes av J.P.L. Anderson. Under Fleetwoods tid växte bolaget rejält. Ordförande i styrelsen var under lång tid personer ur familjen Ekman. Bolaget ägnade sig i första hand åt försäkring av transporter. Från 1870 tillhandahöll man även försäkringar mot totalförlust av fartyg, och från 1871 transport av varor över land. Gauthiod byggde upp verksamhet även utomlands, med agenturer i Oslo, Hamburg och Bremen.

År 1952 köpte Försäkringsaktiebolaget Svea-Nornan aktiemajoriteten i det 1945 bildade förvaltningsbolaget Argo, som ägde sjöförsäkringsbolagen Ocean, Gauthiod och Sveriges Allmänna Sjöförsäkrings AB i Göteborg.

Text i huvudsak från Wikipedia.

Andra källor: Artur Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.