Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Kronhusbodarna

Kronhusbodarna är en samling äldre gula byggnader, som ligger runt gården framför Kronhuset. Även Kronhusets bodar är byggnadsminne sedan den 24 oktober 1968. Efter restaurering återinvigdes bodarna 1971.

De östra Kronhusbodarna byggdes 1756-59 och på den tiden var det smedja, hjulmakare och verkstad här. Idag finns här sedan 1971 krukmakare Mia Bäx, urmakare Gerhard, lantlig inredning från Stilero och Café Kronhuset.

Östra delen av Kronhusbodarna

Östra delen av Kronhusbodarna. Bild: Harri Blomberg Licens: CC BY-SA 3.0

De västra Kronhusbodarna byggdes åren 1764–69 och fungerade som lagerplats för järnvägsmateriel och brandhus. Idag håller Glashyttan, Göteborgs Choklad & Karamellfabrik och Laura Didion Skinn&Läder till i de västra kronhusbodarna.

Här ordnades i början av 2000-talet och fram till 2009 en årligen återkommande konsthantverksmarknad i augusti.

Text från Wikipedia.

Advertisements

Kommentera