Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Edins hus

Edins hus på Norra Hamngatan 38 (tidigare Norra Hamngatan 22) i kvarteret Kronobageriet. Huset i fyra våningar med slätputsad fasad, uppfördes, enligt Wikipedia, år 1823 för handelsman J.Edin. Ritningarna utformades av stadsarkitekt J. Hagberg.

Fastigheten löptes år 1795 av Sven Andersson Edin (1760-1806). Huset övertogs vid hans död av brodern Jonas Andersson Edin (1775-1818) som lät uppföra ett nytt hus. Han begick självmord 1818 och kan alltså inte ha byggt det nuvarande huset som uppges byggt 1823. Såvida inte huset egentligen byggdes tidigare men färdigställdes av hans änka Brita Anderson Skog. Sonen Johan Edin föddes 1811 så inte heller han kan ha låtit bygga huset år 1823. Fastigheten ägdes ända fram till till 1905 av ättlingar till familjen Edin.

År 1930 fick huset sin hela vindsvåning. I omgångar har huset inhyst hotellverksamhet, Hotell Drott, Hotell Ekoxen och det utgör idag en del av Hotel Opera.

Advertisements

2 Responses to Edins hus

  1. […] i Göteborg som omfattar flera fastigheter, dels det gamla Edinska huset på Norra Hamngatan, dels en nybyggd fastighet som byggdes 2008 efter att det tidigare Hotell Kung […]

  2. […] kvarteret ligger också Apoteket Vasens hus, Sernströms hus, Edins hus och Hotel […]

Kommentera