Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Göteborgs Ångkvarns AB – Juvelbageriet

Del 6 av 6 i serien Kvarnar och bagerier

På 1860-talet etablerade sig D.E. Sandberg som spannmålshandlare i Göteborg. år 1875 grundade han Göteborgs Ångbageri AB tillsammans med två stora danska kvarnägare, Oscar Prior och Rud. Smith. Företaget anlade ångbageri och valskvarn vid Andra Långgatan. Företaget expanderade därefter kraftigt år 1880 genom att anlägga Malmö Stora Valskvarn.

1882 lämnade D.E. Sandberg företaget och köpte ut anläggningarna i Göteborg genom sitt nybildade bolag Göteborgs Ångkvarns AB. 1894 övertog sonen Richard Sandberg företaget vid faderns död. Efter en konkurs ombildades bolaget år 1898 som Göteborgs Förnyade Ångkvarns AB. Vid detta tillfälle hade verksamheten omkring 50 anställda. Tio år senare (1908) var det totala antalet anställda 200. I styrelsen ingick vi denna tid förutom Richard Sandberg också bröderna Ernst och Frithiof Odenius.

Göteborgs Ångkvarns AB

Efter att Richard sandberg dött år 1923 såldes företagets verksamhet till Göteborgs Konsumtionsförening år 1924. De hade tidigare bedrivit en mindre bageriverksamhet på Vegagatan.  Kvarnrörelsen nedlades och produktionen flyttade till KF:s kvarn Tre Lejon ute vid Eriksberg på Hisingen. Bageriverksamheten låg kvar på Andra Långgatan.

I början av 1950-talet hade bageriverksamheten omkring 150 anställda. Namnet på bageriet under KF:s tid som ägare var först Konsumbagarn och sedan Juvelbagerierna med Konsumbagarn som varumärke. På 1960-talet byggdes en ny bageribyggnad på tomten vid Andra Långgatan men på 1990-talet flyttade bageriet till en nybyggd bagerilokal i Bäckebol, bredvid KF:s varuhus OBS (numera Coop). 2003 köptes Juvelbagerierna av danska Schulstad som dock senare köptes av Lantmännens Cerealia AB. Några år efter 2010 lades bageriet i Bäckebol ner.

Byggnaden vid Andra Långgatan byggdes om till kontor och rymmer sen 2011 all så kallad integrationsverksamhet i Göteborgs stad, dvs enheten för samhällsorientering, etableringsenheten, flyktingadministrationen, Flyktingguide Göteborg, Boende för ensamkommande flyktingbarn och Frivillig återvandring. Dessutom ett flertal andra företag och några ideella föreningar som arbetar med invandrings- och flyktingfrågor.

Andra källor: A. Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

Serienavigation<< Olof Asklunds Ångbageri AB
Advertisements

Kommentera