P. O. Stokkebye Kvarn AB (AXA)

Del 3 av 8 i serien Kvarnar och bagerier

P.O. Stokkebye startade 1887 en kvarnrörelse i Halmstad som han 1893 flyttade till Lärjeholm utanför Göteborg där han köpt Lerjekvarnen. Denna kvarn brann år 1900 varvid han bildade P.O. Stokkebye Kvarn AB som anlade en kvarn vid Önafors i Vänersborg. Dessutom ska företaget ha drivit en mjölkvarn i Lödöse (AXA) vars produktion överflyttades till en ny kvarn i Agnesberg år 1901. År 1909-10 anlade företaget en stor havregrynskvarn i Agnesberg utanför Göteborg.

AXA kvarn
Bild på Agnesberg med AXA Kvarn och färgfabriken Dorch, Bäcksin & Co, station och tegelbruk. På Hisingssidan syns Sverres varv högst upp i bild och stängselfabriken Standard lite längre åt vänster i bild.

Vid sidan av kvarnverksamheten var företaget också en stor spannmålsexportör (främst havre) och -importör.

1922 övertog företaget Gyllenhammars havregrynstillverkning och på 1930-talet fanns det ungefär 100 anställda. 1959 köptes hela P.O. Stokkebye Kvarn AB av Kungsörnen AB. P.O. Stokkebye Kvarn AB bytte namn till AXA Kvarn AB. År 1960 hade kvarnen omkring 60 anställda. Kvarnen lades ner 1979 och produktionen flyttade till Järna i Södermanland.

Andra Källor: A. Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

Serienavigation<< AB Göteborgs Ris & ValskvarnKvarnen Tre Lejon >>
Advertisements

Ett svar till “P. O. Stokkebye Kvarn AB (AXA)”

  1. Pingback: AB Göteborgs Ris & Valskvarn | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.