Buråskyrkan

Buråskyrkan är en distriktskyrka i Johannebergs församling i stadsdelen Burås i Krokslätt i Göteborg. Ursprungligen uppfördes med stöd av Göteborgs småkyrkostiftelse en enklare barackkyrka i närområdet år 1949. Den ersattes 1971 av den nuvarande kyrkan, som ligger en bit in i parkområdet nära hörnet av Firidkullagatan och Framnäsgatan. Kyrkan invigdes på Heliga Trefaldighets dag den 6 juni 1971 av biskop Bertil Gärtner.

Buråskyrkan

Buråskyrkan. Bild: Averater Licens: CC BY-SA 3.0

Kyrkan är byggd av rött tegel med vapenhus i väster, klocktorn i södra hörnet och sakristia i norr. Inuti är den vitkalkad på väggarna med plant trätak. Den har ca 200 sittplatser. Kyrkan ritades av arkitekt Per-Axel Ekholm och uppfördes av elever från Yrkesskolan under ledning av byggmästare Malm. Senare har tillbyggnad skett med fler tjänsterum och större vapenhus. Församlingshem finns i en souterrängvåning under kyrkan.

Altarprydnaden utgörs av ett krucifix skänkt av Brödraförsamlingen i Göteborg. Strax intill dopfunten finns sedan Jungfru Marie Bebådelsedag 1994 en bildväv i gobelängteknik som föreställer Jungfru Maria och Jesusbarnet. Den är utförd av textilkonstnären Ditte Hallberg.

I lokalen finns också ett konstverk i keramik föreställande Jesus nedtagande från korset. Det är utfört av Bengt och Anne-Sofie Lindqvist och fick sin plats på långfredagen 1973.

Orgeln har nio stämmor. Den är byggd av Ålems Orgelverkstad AB 1997-1999.

Kyrkan har dessutom en mindre upphöjd avdelning vid sidan av koret utrustad med hammondorgel, synth, elpiano, elbas och trummor.

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Ett svar på ”Buråskyrkan”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.