Helge Zimdal

Helge Zimdal
Helge Zimdal

Helge Zimdal, ursprungligen Zimdahl, född 27 april 1903 i Alingsås, död 3 oktober 2001 i Hovås i Göteborg, var en svensk arkitekt och professor i arkitektur vid Chalmers tekniska högskola, känd för sina många skolhus.

Helge Zimdal växte upp i Alingsås, där hans far Elis Zimdahl var borgmästare. Modern Nancy Beck var danska till börden. I samband med att Zimdal 1951 blev professor vid Chalmers tog han bort h:et ur sitt efternamn.

Helge Zimdal avlade examen vid arkitekturskolan på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm 1927 och vid Konsthögskolan i Stockholm 1930. Han deltog vid Stockholmsutställningen 1930 med möbler och textilier, möblerna delvis i samarbete med Carl-Axel Acking. På KTH hade han träffat Nils Ahrbom, som han drev arkitektkontoret Ahrbom & Zimdahl tillsammans med åren 1927–1951.

Ahrbom & Zimdahl ritade ett stort antal skolor i Stockholm, exempelvis Sveaplans flickläroverk (Sveaplans gymnasium) 1936 och Södra flickläroverket vid Skanstull (Skanstulls gymnasium) 1943 samt i övriga landet som i Ludvika, Sara, Motala och Enköping. År 1951 slutade samarbetet då Helge Zimdal blev professor i arkitektur vid Chalmers i Göteborg (1951–1970). Ahrbom var professor vid KTH åren 1942–1963.

Helge Zimdal var flitig som publicist i fack- och dagspress, där han ofta var tongivande. Han ville ha en kritisk och konstruktiv debatt om arkitektur och blev upprörd när arkitekturen blev ”kallhamrad, känslolös, omänsklig och urartar till storskalighet, gigantomani och våldtäkter på naturen”. Han reste ofta till Grekland och Italien, gärna tillsammans med sin familj, men även med kolleger, uppdragsgivare samt politiker. De personliga kontakterna var en lika viktig förutsättning som problemlösningen som sådan, ansåg han.

År 1988 erhöll Zimdal Chalmersmedaljen som tillägnas den, vilken genom intresse och värdefull insats främjat högskolans verksamhet och utveckling.

Helge Zimdal var hedersarkitekt i Svenska Arkitekters Riksförbund (SAR).

En del av de byggnader han ritade i Göteborgsområdet:

  • 1958 Blidvädersgatan, Södra Biskopsgåden, Göteborg
  • 1958-60 Kungsportsavenyen 21-23, Göteborg
  • 1960 Kungsportsavenyen 34/Engelbrektsgatan 33/Lorensbergsgatan 19, Göteborg
  • 1966 Guldhedskyrkan, Göteborg
  • 1968 Arkitektskolan på Chalmers, Göteborg
  • 1968 Sjövalla Klint 10, villa vid Stensjön, Mölndal

Text från Wikipedia.

Advertisements

2 svar till “Helge Zimdal”

  1. Pingback: Åke Wahlberg | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Arkitekterna som förstörde Göteborg | Svensson

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.