BP Raffinaderi AB

Del 4 av 4 i serien Oljebolag

BP Raffinaderi AB började år 1965 bygga ett raffinaderi i Syrhåla i Göteborg. Detta var under en tid då BP expanderade våldsamt och i princip seriebyggde raffinaderier runt om i världen. Den 12 september 1967 stod raffinaderiet klart.

År 1980 köpte Svenska Petroleum AB 22 % av aktierna i BP Raffinaderi AB och 1991 drog sig BP helt bort från den svenska marknaden och sålde sin del av raffinaderiet till OK Petroleum AB (OKP). Raffinaderiet fick då namnet ”OK Raffinaderi”.

År 1994 köpte Mohammed Al-Amoudis Corral Petroleum Holdings raffinaderiet för 5,9 miljarder kronor och tog över skulder för cirka tre miljarder kronor. År 1996 ändrades namnet till Preem Raffinaderi AB och i samband med att Scanraff bytte namn till Preemraff Lysekil fick Göteborgsraffinaderiet det nya namnet Preemraff Göteborg.

Raffinaderiet har kapacitet att raffinera cirka 6 miljoner ton råolja per år. Denna tas i huvudsak från Nordsjön och kommer med tankfartyg till Torshamnen i Göteborg. Raffinaderiet kan dock även tillverka diesel med tallolja som råvara. I det delägda bolaget Sunpine i Piteå förestras tallolja från pappersbruken till så kallad råtalldiesel, varvid den sedan skeppas med fartyg till Göteborg för att genomgå sista steget i raffinaderiet innan den blir en färdig dieselprodukt.

Preemraff
Preemraff. Bild: Averater. Licens:  CC BY-SA 3.0

Text i huvudsak från Wikipedia.

Serienavigation<< Bröderna Sandberg
Advertisements

Ett svar till “BP Raffinaderi AB”

  1. Pingback: Arendal | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.