Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Axel Svenssons handelsträdgård

Axel Svensson föddes år 1876 i Kristianstad och började redan som 16-åring arbeta på Nybergs Trädgård och Blomsterhandel i Laholm. Snart flyttade han till England där han förutom på diverse handelsträdgårdar arbetade på en orkidéodling. Efter fem års lärorik tid återvände Axel Svensson till Sverige och bosatte sig i Göteborg. 1902 gifte han sig med Hilda Maria.

Gurkor och tomater var inte så vanligt förekommande i de svenska hushållen vid tiden för Axel Svenssons hemkomst. Men ”Gurk-Svensson” som han snart kom att kallas antog utmaningen och snart frodades gurk- och tomatplantorna i hans växthus. År 1907 köpte de området i Grimbo där de anlade sin handelsträdgård och år 1919 uppförde de en ny bostadsbyggnad som då fick namnet Hildedal.

Efter Axel Svenssons bortgång 1943 övertog sonen Axel Yngve Svensson verksamheten som han drev fram till 1984.

Hildedal

Hildedal. Bild: Alicia Fagerving Licens: CC BY-SA 3.0

I den gamla bostadsbyggnaden huserar sen 1980-talet Sällskapet Länkarna och sen 1990-talet är handelsträdgårdens område bebyggt med radhus och villor.

Advertisements

One Response to Axel Svenssons handelsträdgård

  1. […] år 1967. Området var tidigare en del av Grimbo. Där låg ända fram till 1980-talet Axel Svenssons Handelsträdgård och i slutet resterna av en handelsträdgård. Handelsträdgårdens mangårdsbyggnad hade namnet […]

Kommentera