När Piraten och Bombi Bitt gästade Henriksberg

Nils Fritiof Adam Nilsson, mer känd som Fritiof Nilsson Piraten, föddes i skånska Vollsjö i Sjöbo kommun. Vollsjö är inget enhetligt samhälle, det består dels av en kyrkby och dels av ett nyare stationssamhälle beläget en bit utanför. I det sistnämnda arbetade hans far som stins och det var i denna miljö Piraten växte upp.

Vollsjö har haft en stor inverkan på Fritiof Nilsson Piratens författarskap, det är här böckernas berättelser hämtat mycket av sitt innehåll och inspiration. En annan ort som präglat berättelserna starkt är Lund, där han studerade juridik mellan 1914-1918.

Fritiof Nilsson är starkt förknippad med Skåne, Österlen och inte minst Kivik där han kom att bo under många år. Han var dock inte trogen sitt landskap hela livet. 1918 var Fritiof Nilsson färdig med sin juristexamen och fick året efter anställning på en advokatbyrå i Stockholm. Här stannade han i två år innan han fick nog och tog nattåget ner till Tranås i Skåne. Redan morgonen därpå öppnade han en egen advokatbyrå.

1929 flyttade hans hustru Karin Jerlov till Göteborg för att sätta upp en tandläkarpraktik i Lerum. Två år senare bröt Piraten upp från Tranås och flyttade till Göteborg. Här började han att arbeta för en skeppsredarefirma, samtidigt som hans skrivande allt mer började mogna.

Bombi Bitt ser dagens ljus

Fritiof Nilsson var en flitigt återkommande gäst på Henriksberg, i stadsdelen Majorna. Här satt han och skrev på det som skulle komma att bli hans debutroman, den klassiska barndomsskildringen ”Bombi Bitt och jag”.

Det finns tyvärr inte speciellt mycket skrivit om Piratens tid i Göteborg, i flera levnadstecknares berättelser nämns den inte ens. Ändå var det på sätt och vis här författarskapet tog sitt första riktiga språng, även om han hade varit publicerad tidigare och Bombi Bitt delvis var påbörjad redan nere i Tranås.

I Piratens umgängeskrets ingick bland annat författaren och reseskildraren Frank Heller. Heller var en av sin tids mest lästa underhållningsförfattare och när Bombi Bitt var färdigskriven och redo att möta publiken skickade han manuskriptet till Heller. Han blev överförtjust i berättelsen och när Piraten sände Bombi Bitt till Bonniers lät han bifoga ett rekommendationsbrev från Frank Heller (Eller Gunnar Serner som är hans riktiga namn). 1932 släpptes boken på Bonniers.

Anrika Henriksberg

Henriksberg grundades redan 1874* och tillhör de mer kända krogarna i Majorna med omnejd. Under många år var det något av ett inneställe för den gamla tidens kända Göteborgsmedborgare.

Viktor Rydberg, en av 1800-talets stora diktargestalter och medlem i Svenska akademien, var en notorisk besökare på Henriksberg. Han brukade gärna sitta uppe i tornet med ett glas portvin, russin och brända mandlar och samla inspiration. Flera av hans poetiska verk lär också vara skrivna här.

En annan som lär besökt Henriksberg var den danskfödde stadsporträttören Ludvig Messman, bland efterlämnade verk finns bland annat teckningar och akvareller från Järntorget, Klippan och Stigbergstorgets fot.

Några år senare kunde Evert Taube och trubaduren Lasse Dahlqvist synas bland gästerna.

Till Henriksberg kom också redarsocieteten i Göteborg för att äta och dricka gott tillsammans.

Det ståtliga husets arkitekt är okänd, men uppfördes i Flensburgertegel åt skräddarmästare A. H. Lind år 1862. Henriksbergs glansdagar ägde rum runt sekelskiftet 1900, men drabbades som så många andra av depressionsåren under 1920-talet.

Efter några knackiga år gjordes en större ombyggnation på 1940-talet och stället intog en populär roll i det breda folklagret.

Idag förfogar man över tre olika lokaler i huset med olika verksamheter, två på bottenplan och den under sommaren så populära Takterrassen med utsikt över Göteborgs hamn och Hisingen.

På ena sidan av huset finns en minnesplakat över författaren, uppsatt av Piraten sällskapet år 2000.

Text & Foto: Johan Lundin| 2013-01-24
Majorna.nu

Licens: CC-by-NC-SA

* Vid Stigbergsliden fanns redan 1638 ett mindre värdshus. Och under 1800-talet fanns Stigbergsvärdshuset” eller ”Backlunds restaurang”. Men detta är en annan historia som vi får återkomma tilll.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.