Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

A.J.G. Bissmarck & Co – rörläggeri

Del 7 av 10 i serien Verkstadsföretag

Rörläggningsfirman A.J.G. Bissmarck startades 1870 av A.J.G Bissmarck, Som kompanjon i firman upptogs O.R.W. Malmborg år 1872 varvid firman fick namnet A.J.G. Bissmarck & Co. Vid Malmborgs död 1893 blev Fredrik Bissmarck istället delägare. Företaget blev snabbt det ledande rörläggeriet i Göteborg och hade i slutet av 1890-talet över 100 arbetare och med verkstad på Tredje Långgatan.

A.J.G. Bissmarcks verkstad

Från 1910 var Fredrik Bissmarck ensam ägare av firman fram till 1917 då firman ombildades till aktiebolag. I bolaget inträdde då också nya ägare såsom Conrad Mark och Gunnar Laurenius. Både Conrad Mark och Gunnar Laurenius var också delägare i det 1903 bildade Nordiska Värme- och Ventilations AB som också hade verkstad i Masthugget. Snart blev A.J.G Bissmarck & Co dotterbolag till Nordiska Värme- och Ventilations AB där Gunnar Laurenius var direktör.

Läs också: A.J.G. Bissmarck & Co

Andra källor: Artur Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962

Serienavigation<< Carl Larssons Mekaniska VerkstadNordiska Värme- & Ventilations AB >>
Advertisements

One Response to A.J.G. Bissmarck & Co – rörläggeri

  1. […] & Co:s Väveri AB, Mölnlycke Väveri AB, Gårda Fabrikers AB, AB Wijk & Mark, Stockholm, A.J.G. Bissmark & Co, AB Alingsås Verkstäder med […]

Kommentera