Gamla Handelsbankshuset

Hus som låg på hörntomten Östra Hamngatan 27–Drottninggatan 36 i kvarteret Frimuraren (tidigare 5 roten tomt nr 18).

Efter branden 1802 stod tomten öde fram till 1808, då den köptes av förre kaptenen Carl Johan Krusell, som lät bebygga den med ett stenhus i tre våningar, vilket stod färdigt 1811. På 1830-talet flyttade Hotell Prins Carl, med en av stadens populäraste krogar, in i huset. Ombyggnader skedde 1875, 1889 och 1907, varvid nedervåningen kom att inrymma affärslokaler.

Fastigheten köptes år 1920 av Svenska Handelsbanken, som öppnat Göteborgsfilial året innan och till en början huserat på Södra Hamngatan 23. Den 26 juni 1928 invigdes ett nytt bankpalats, vilket ritats av Vilhelm Mattson och Sven Steen och uppförts av F O Peterson & Söner. Det var tre våningar högt med fasader i gult tegel och granit. På gårdsutrymmet fanns en klassicistisk bankhall, formad som en basilika med sidoljus, täckt med kassetterat stucktak och med pelare av grå Gustasten samt ekboasering. Direktionsvåningen var inredd en våning upp.

Huset revs och 1978 byggdes ett nytt hus på platsen som omfattade tre tomter, förutom denna tomt också Gumperts hörne, Allmänna Liv Odens tomt samt tomterna direkt västerut på Södra Hamngatan och Drottninggatan.

Svenska Handelsbanken

Svenska Handelsbanken, hörnet Östra Hamngatan 27/Drottninggatan 36, 1959. Bild: Stig Sjöstedt

Text i huvudsak från Wikipedia

Ett svar på ”Gamla Handelsbankshuset”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.