Jacob van Dijck

Jacob van Dijck

Jacob van Dijck

Jacob van Dijck, född 1567 i Haarlem, död 10 december 1631 i Göteborg, var en holländsk adelsman, diplomat och Göteborgs förste styresman. Adlad 1618.

Jacob van Dijck blev efter studier juris doktor och var en tid praktiserande advokat i Haag. 1607 begav han sig till Sverige för att på amsterdamska köpmäns vägnar avsluta vissa överenskommelser med svenska kronan och gjorde då sannolikt ett gott intryck. Karl IX skickade nämligen honom med ett kreditivbrev från 12 augusti till kung Henrik IV av Frankrike för att återuppliva förbindelsen mellan Frankrike och Sverige på grundval av 1542 års förbundstraktat.

I april 1609 utnämndes Jacob van Dijck till hovråd i franska och nederländska ärenden och skickades i maj samma år till Generalstaterna för att arbeta på Sveriges upptagande i fransk-engelsk-holländska förbundet. Han utsågs i mars 1610 för att tillsammans med Abraham Leijonhufvud och Olof Stråle ingå i en beskickning till Frankrike. Innan de hann resa kom dock underrättelser om Henrik IV mördats, varefter legationen istället sändes till Holland att rådgöra med Johan van Oldenbarnevelt.

1612 och 1613 lyckades Jacob van Dijck förhandla fram det svensk-holländska förbundstraktaten från 5 april 1614. Enligt § 12 i denna traktat skulle staterna hålla ständiga beskickningar hos varandra, och Jacob van Dijck utnämndes 28 juli 1614 till ambassadör hos Generalstaterna. I november 1619 drogs hans utnämning tillbaka Jacob van Dijck av konungen, sannolikt på grund av missnöje med hur finanserna skötts.

Under de sista åren av sin ambassadörstid hade Jacob van Dijck arbetat på att förmå holländare att flytta till Göteborg, som i mars 1619 fått interimsprivilegier. Den 18 juli 1621 förordnades han att vaka över lagskipning och administration i den nya staden. Från 1623 bar han titeln ”kommissarie”, men 1626 utfärdades en fullmakt som utsåg honom till stadens burggreve. Trots den ökande formella makten minskade van Dijcks reella inflytande över stadens ärenden och under sina sista år hade han förlorat nästan allt sitt inflytande.

Jacob van Dijck hade som Göteborgs förste styresman fått i förläning 23 gårdar i Hagunda och Lagunda härad, erhöll rättighet att där uppföra en sätesgård med åtnjutande af adliga privilegier.

Källa: Wikipedia

Ett svar på ”Jacob van Dijck”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.