Charles Henri Backman

Charles Henri Backman, boktryckare och franska vice konsul, föddes 14/2 1801 i Göteborg och dog i samma stad 20/1 1860. Son till Pehr Backman och Julie de Boissiméne de Campaigne. Gift med Abela Ahlberg i sitt första äktenskap och med Mathilde de Serre i sitt andra.

Gav under 12 år, med start år 1829, ut tidningen Götheborgs Dagblad som startats av hans far ett år tidigare. Köpte det Ahlbergska huset 1832 från Jacob Olbers och flyttade tryckeriet dit:

På många sätt hade Charles det besvärligt och han gjorde bl.a. konkurs 1827. Han var då skyldig Jacob Olbers en ansenlig summa pengar. Charles ägnade sig åt boktryckeri och tidningsutgivning och bosatte sig i Göteborg. Han utgav under flera år tidningen Götheborgs Dagblad. Hans ekonomi repade sig och han kunde köpa det s.k. Dahlundska huset av Jacob Olbers och flytta sitt tryckeri dit 1832. Han träffade och gifte sig med den vackra fransyskan Mathilde de Serre, fransk generalkonsulsdotter och blev senare själv fransk vice konsul. Hans syster gifte sig med Mathildes far när denne blivit änkling. Charles uppges ha varit en av de originellaste personligheter Göteborg någonsin haft att uppvisa. Blixtrade kvick i repliken, därjämte en grovhuggare, därtill storpratare och bonvivant, men tillika dugande och arbetssam.” Han kom också att äga Karlslund vid Stora Hålsjön i Partille, men bodde först med den nybildade familjen på Hamngatan.

I Fredbergs Det gamla Göteborg finns ett foto av honom. Han var en av dem som tillsammans med sin bror ställde sig i spetsen för en kår frivilliga sjukvårdare då koleraepedemien 1834 började härja i staden. Man lyckades utverka tillstånd att få ta hjälp av straffångar på Marstrand, mot löfte om förkortat straff – de gick ur hus och i hus för att avhämta de döda och begrava dem, enligt en ättling fröken Wigert. C. B. var också den som styrde och ställde vid skalden Wadmans begravning och ordnade så att dennes sista vilja – att få sin döda kropp svept i granris – blev respekterad.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Pehr Backman | Det gamla Göteborg